Jste vlastníci zámku, luxusních vil nebo letohrádků? Podívejte se na naše služby, které jsou šité na míru přímo pro vás

MENU
translate icon d-block
CS
0
0

Jak vybrat sedací soupravu

11.8.2021
(ČL-8)-1007-1024

Jak vybrat sedací soupravu?
Sedací souprava, gauč, pohovka nebo také jen sedačka. Stejně jako postel je nedílnou součástí a dominantou ložnice,
v případě obývacího pokoje je to právě sedací souprava. Není to levná záležitost, a právě proto by se měl klást důraz na její výběr. Důležitá je kvalita, životnost, materiál samotného výrobku spolu s designem 
a barvou. 

Kolik lidí usadit?
Nejdůležitějším faktem při výběru je pro kolik lidí by tato sedačka měla sloužit. Nepočítejte však jenom s členy rodiny, nezapomeňte na návštěvy, pro které bude toto místo také určeno. Máte-li prostor a finance na sedací soupravu pro 12 lidí, tak hurá do toho! Jste-li však omezeni prostorem, nebo financemi, myslete především na úspornost a dostatek prostoru i okolo pohovky.

Kde bude umístěna?
Sedací souprava, jak jistě víte, nepatří pouze jen do obývacího pokoje, menší pohovka může být i v ložnici, dětském pokoji, kanceláři či předsíni. Můžete shánět pohovku k Vám domů, nebo naopak do komerčních prostor Vašeho nového hotelu či restaurace. Záleží pouze na Vašem stylu, každý máme totiž jiný. Proto se nebojme nových a odvážných designů či barev. Jak doma tak ve veřejných interiérech může být sedací souprava přirozeným centrem místnosti!

Jaký bude mít tvar?
Do tvaru I, L, U nebo třeba i tvar nepřipomínající žádné písmeno? První nad čím bychom se měli zamyslet je prostor, který máme k dispozici a také tvar místnosti. Existují pravostranné či levostranné sedačky a ve většině případech si svou sedací soupravu můžete nakombinovat podle vašich představ. Buď to může být jako jeden celek, anebo se může skládat z několika segmentů, které si můžeme v případě zájmu a dostatečného prostoru přesouvat. 

Kdo ji bude využívat a jaký materiál vybrat?
Dalším důležitým kritériem výběru by měli být uživatelé. Pokud sedací soupravu budu využívat malé děti či domácí mazlíčci musíme zohlednit i její praktické využití a ne jen vzhled. Co se týče neplánovaného ušpinění a znečištění Vašimi mazlíčky, je lepší si vybrat pohovku s omyvatelným či sundavacím potahem. Dále je velice praktické pořídit si pohovku s úložnými prostory a rozkládací částí. 

Kožené sedačky stále v módě
Jedni je milují, jiní proklínají. Lepíme se k nim a přece je na nich něco neodolatelného. Je to právě jejich vzhled, který na nás působí tak luxusně, elegantně a pohled na ně nás nikdy neomrzí. Častěji se používají ve veřejných prostorech, kde působí majestátně a reprezentativně. Doma už takové kvality neoceníme a tak většinou dáme přednost praktickému hledisku, které ne úplně vždy tyto sedačky splňují. Pokud se nám však líbí, ale nejsme úplně schopni si ji za tak vysoké náklady pořídit, naštěstí můžeme sáhnout po levnějších alternativách a to jsou koženkové sedačky, které jsou v dnešní době k nerozeznání od těch kožených. 

Doplnění
Prostor vedle pohovky můžeme doplnit jak křesly, tak i takzvanými bobíky, seslíky a pufíky, o kterých se dočtete z jednom
v našich dalších článků.

Tak zase příště napřečtenou!
 

Váš tým návrhářů